Mitä on aivosumu ja kuinka siitä pääsee eroon? - VIDEO
Aino MM-3.jpg

“Mitä se aivosumu nyt sitten on”, kysyi eräs johtotehtäviä tekevä asiakkaani nähtyään alla olevan videon otsikon jossain päin somea. Keskustelun edetessä treenin lomassa koetin tuoda esille pointteja ja ajatuksia, miten aivosumu vaikuttaa jokaisessa firmassa työntekijöihin, johtoon ja muutenkin ihmisten väliseen kanssakäymiseen henkilökohtaisessa elämässä. Arvaat jo varmaan, että sumuinen pää on kaikkea muuta, kuin selkeä, positiivinen tai kohti tavoitteita pyrkivä.

Kyseessä ei ole varsinaisesti tieteellinen termi, mutta aivosumu eli brain fog on laajalti tunnettu käsite ja havaintoja sen olemassaolosta tehdään yhä tiuhemmin. Se tarkoittaa olotilaa, jota voisi kuvailla irrallisuuden tunteena hetkeen, keskittymisvaikeutena, motivaation puutoksena, oppimishaasteena tai vaikka henkisen jaksamisen vähäisyytenä. Kuulostaako yhtään tutulta?

Minä olin varsinkin teininä varsinainen aivosumun mestari - ja huonoimmalla mahdollisella tavalla. Läsnäolo, hyvä päätöksentekokyky ja oman elämän hallinnan tunne tuntuivat lähinnä etäisiltä vitseiltä ja irvailulta omiin henkisiin kykyihin nähden. En silloin tietenkään edes tajunnut, että kyseessä on jokin muu, kuin normaali tila ja vasta, kun ryhdyin työstämään elämäntapojani, hälveni usva ajatuksieni edestä haituva kerrallaan. Viimeisen vuoden aikana olen työstänyt terveellisten elämäntapojen ja mentaalisen treenin kautta pään terävyyttä entisestään ja ero omassa kykeneväisyydessä on monella tasolla huima ylioppilaskirjoituksiin talsineeseen ihmisraunioon verrattuna.

Paljastin siis jo, mikä aivosumuun vaikuttaa: pääosin sun elämäntavat. Kyse voi toki olla sairauden tai lääkityksen tuomasta mielen tukkoisuudesta, mutta useimmiten tilannetta voi auttaa muuttamalla omia tapojaan aivojen hyvinvointia tukevaksi.

Tein Menestyvä Mieli -sivulle kattavamman videon aiheesta ja siellä kerron, mitkä tekijät siellä hyvinvoinnissa erityisesti voisivat mieltä kirkastaa. Kannattaa katsoa video, jos tuntuu, että sulla on mitään tekemistä aivosumun kanssa.

Pilvettömiä taivaita ja menestyksekästä viikonloppua!

Terveisin,

Aino Papinniemi

15 min kehonhuoltorutiini | VIDEO
ainopapinniemivenytys

Kropan huoltaminen on tärkeä osa tasapainoisen kehon saavuttamista. Vaikka jokaisen tarpeet sen suhteen vaihtelevat, olen ainakin omien asiakkaideni kanssa huomannut, että parempia tuloksia tulee, kun kovan tekemisen kaverina on myös miedompaa ja tasaista huoltohommaa.

Jostain syystä venyttely, hieronta ja muut huoltavat toimenpiteet tulevat harvoin kenellekään itsestäänselvyyksinä ja usein huomaan patistavani asiakas-raukkoja lähes väkisin huollon puolelle. Aina ei nimittäin ole viisasta vääntää treeniä hampaat irvessä ja puskea läpi kivun, huimauksen ja kauhun - vaikka sillekin on tietenkin paikkansa.

Viime viikonloppuna kävimme mieheni Aleksin kanssa kuvaamassa HUH:in uusissa tiloissa kehonhuoltovideon, joka toivottavasti auttaa sinua saamaan kiinni, mistä on kysymys.

Voit hyvin tehdä videon rutiinin vaikka aamujumppana, lämmittelynä ennen treeniä tai keskellä toimistopäivää.

Tee 2 x 1 min jokaista liikettä

  1. T - asennossa varpaan vienti sormiin

  2. Vatsavenytys + rangan venytys

  3. Askelkyykkyvenytys

  4. Selän rullaus seisoen auki + käsien vienti taakse

  5. Syväkyykyssä sisäreiden venytys

  6. Pakaran venytys seisoen

  7. Takareiden venytys + lantion nosto

Iloisia huoltotöitä!

-Aino

Uutisia Aatelman ytimestä
aino mvpieni.jpg

Noin puolen vuoden ajan eli sen jälkeen, kun muutin toiminimen Oy:ksi, olen uhrannut paljon aikaa, energiaa ja ajatuskapasiteettia tämän uuden yritysmuodon ja tulevaisuuden rakentamisen suuntaan. Uskon, että moni, joka tavoittelee samanaikaisesti sekä henkilökohtaista, että yrityksensä kasvua, törmää samoihin haasteisiin, kuin minä: aika ei meinaa riittää päivässä, priorisointi on haastavaa ja toisaalta pitäisi muistaa malttaa odottaa erinäisten asioiden, kuten kompetenssin ja sen tuoman karisman kerääntymistä. Kaiken lomassa pitäisi vielä pitää huoli siitä, että otsan rypyt käyvät vain välillä kääntymässä ja aamulla herätessä hymyilyttää ajatus tulevasta päivästä edes jossain määrin.

Nämä modernin yhteiskunnan lapsen haasteet ovat kuitenkin oikean tuntuisen tien sivutuotteita, jotka loppupeleissä eivät paina nuoren yrittäjän päätä alas - päinvastoin. Olen päätynyt pitkien pohdintojen ja loputtomien keskustelujen kautta rakentamaan uusia yhteistyöverkkoja ja omia tuotteita, jotka toimivat portteina jatkuvaan kehittymiseen sekä henkilökohtaisessa, että yrityselämässä. Ah, kuinka rakastankaan iskeä useampaa kärpästä samalla jämptillä avokämmenellä!

Muutama uutinen toimintaan liittyen

Suurin viimeaikainen muutos on se, että en enää tee kaikkia töitä yksin. Palkkasin ensimmäisen ihmisen tekemään kanssani töitä - mutta en paljasta vielä enempää! 


Toinen viimeaikainen tapahtuma liittyy yritysvalmennuksiin. Sain usean kuukauden työn purkkiin ja loin viikon kestävän valmennuksen, jonka nimeksi siunaantui (luonnollisesti) HELL WEEK. Hurjasta nimestä huolimatta kyseessä on kokonaisvaltaista hyvinvointia vaaliva viikko, jonka aikana osallistujat saavat oman psykofyysisen kokemuksen siitä, miltä tuntuu paremmin hoidettu keho, ravinto, lepo ja mieli. Viikon tarkoitus on opettaa jokaiselle yksilölle, että järkevästi suunniteltuna jokainen pystyy tekemään paljonkin oman hyvinvointinsa eteen yllättävän pienillä tapojen muutoksella. 

”Olet enemmän, kuin luulet”, lukee HELL WEEK:in materiaaleissa useassa kohtaa.

Ensimmäinen ryhmä, joukko kirjanpitäjiä ja palkanlaskijoita, pääsi muutama viikko sitten maaliin ja palaute oli aseista riisuvaa! Kaikki suosittelisivat viikkoa muillekin ja oli mahtavaa huomata, miten erilaisista lähtökohdista riippumatta ihmiset löysivät viikosta itselleen jatkon ja elämänlaadun kannalta erittäin positiivisia asioita. Vanha ”liiku enemmän ja syö vähemmän” todistettiin ainakin vääräksi.


Lue Larsen & Co:n asiakaskokemuksesta täältä: http://larsen-co.fi/hell-week/?fbclid=IwAR1XJylYcg163ORsxOe8u5jIbiNLJAraAPrUkTsTA1e9iUQxK_Odkr8QczA

Seuraava HELL WEEK starttaa maaliskuussa toisen asiakkaan kanssa - katsotaan mitä uutta kerrottavaa sen jälkeen löytyy!

Kevät tuo tullessaan muitakin projekteja, mutta niistä lisää myöhemmin.


Mahtavaa kevään alkua ja tsemppiä omaan tekemiseen!

- Aino

Aino PapinniemiComment