Kuinka vaarallista onkaan olla ’ok’?
Olen parempi tuntemattomuuden, kuin tylsyyden kanssa.

Olen parempi tuntemattomuuden, kuin tylsyyden kanssa.

Olen lukemattomia kertoja ollut kiinni keskustelussa jonkun tuttavani kanssa ja saanut toiselta merkin: ”Tuolle aihealueelle ei varmasti mennä”. Jos en tunne toista kunnolla tai tiedän, että ampiaisen pesän sörkkäisy ei aiheuta mitään hyvää, kunnioittavasti pyrin perääntymään ja vaihdan keskustelunaihetta. Kuitenkin, on ollut paljon myös niitä hetkiä, kun en anna periksi ja painan varoituksesta huolimatta syvemmälle ja toivon, että pystyn näin auttamaan toista etenemään herkässä asiassa pidemmälle. Välillä onnistun ja välillä en.

Aika usein saan yllä mainitun merkin, kun kysyn jonkun seuraavista kysymyksistä:

”Viihdytkö sinä ihan oikeasti työssä, mitä teet?”,

”Näetkö oikeasti ihmisen, kenen kanssa nyt olet, sellaisena, jonka kanssa haluat potentiaalisesti viettää lopun ikäsi?”, tai

”Oletko sinä oikeasti tyytyväinen henkiseen/fyysiseen tilaasi nyt?”.

Välillä vastaus johonkin näistä saattaa olla hyvinkin voimakas ”EI” tai ”KYLLÄ”, jolloin on selkeää, mihin suuntaan hommaa ollaan viemässä. Pahin, turhin, epämääräisin ja varmasti vaarallisin vastaus on: ”Noh, ihan ok”, ja kaikki sen variaatiot.

Vaara-alue

Moni meistä on ollut esimerkiksi työssä tai parisuhteessa, jossa ei varsinaisesti ole mitään vikaa, mutta ajan kanssa on tullut jonkin tason tunne, että se ei ihan täysin palvele alkuperäistä tarkoitustaan. Allekirjoittaneelle on käynyt usean parisuhteen kanssa niin: kukaan ei ole tehnyt mitään väärää ja kaikki on tavallaan, get this, ihan okei, mutta kysyttäessä sitä ratkaisevaa kysymystä: ”haluaisitko viettää tämän ihmisen kanssa lopun ikääsi?”, olo on muuttunut hyvin epävarmaksi ja synkähköksi.

Sama malli näkyy usean tuttuni työelämässä: palkka on ihan okei, työ on ihan okei ja/tai työkaverit on ihan okei… On turvallista ja varmaa - mutta myös tylsää. Intohimoa ei näy mailla halmeilla ja jotenkin useassa tilanteessa vaikuttaa siltä, että toinen ei edes näe, että asiat voisivat olla jotenkin toisin. Ihan, kuin kuuluisi asiaan kiukutella töihin lähtöä ja odottaa vain vapaita, jolloin saa elää sitä omaa elämää.

Saatko kiinni siitä, mitä tilannetta minä tarkoitan?

Paina esc:iä

Maailman johtava korkean suorituskyvyn valmentaja ja tutkija Brendon Burchard on tarkkaillut ihmisiä, jotka ovat onnellisia ja menestyneitä omassa elämässään. Hän huomasi vastoin odotuksiaan, että ollakseen oikeasti tuottavia, nämä ihmiset lopettivat ajoissa sellaiset asiat, jotka eivät heille toimineet, jotta he voisivat tehdä niitä asioita, jotka ovat oikeasti heille tärkeitä.

He eivät lopettaneet siitä syystä, että he eivät olisi saaneet tuloksia ja he eivät lopettaneet ilman yrittämistä. Itseasiassa, menestyjät aktiivisesti ennen lopettamista koittivat saada asiat toimimaan, mutta jos muutosta ei tapahtunut, he rohkeasti laittoivat projektille stopin jopa niissäkin tilanteissa, joissa seuraavasta askeleesta, kuten uudesta työpaikasta, ei ollut mitään tietoa tai varmuutta.

”Ei se ole niin helppoa”, saatat ajatella ja olet tietenkin oikeassa. Syitä olla lopettamatta suhdetta, työtä tai muuta vastaavaa on monia, joista suurimpia lienevät talous, satuttamisen pelko, tuntemattomuuden pelko ja huoli muiden ajatuksista. On pelottavaa myöntää itselleen olleensa väärässä ja se vaatii todella paljon kanttia. Elämän ei kuitenkaan kuuluisi tuntua siltä, että et voi siihen itse vaikuttaa.

Mahdollisuuksia, mutta ennen kaikkea päätöksiä

Olet varmasti itsekin kuullut ja ehkä nähnyt niitä tarinoita, joissa joku sanoo potkujen tai eron olleenkin piilotettu siunaus ja askel kohti sitä elämää, mitä oikeasti haluaa elää. Ikävä kyllä moni odottaa jonkinlaista ääritilannetta, kuten juurikin potkuja, sairastumista tai vaikkapa lähimmäisen kuolemaa ennen, kuin pääsee eteenpäin asiassa, mikä ei toimi. Olisiko kuitenkin kannattavampaa tehdä päätöksiä ennen, kun asiat eskaloituvat, muutut katkeraksi, tylsistyt täysin tai odotat jotain shokeeraavaa?

Jokaisen unelmatyötään tekevän, maailmaa reppureissaavan, onnellisen ihmisen ja toimivan perheen takana on tyyppi, joka on kyennyt tekemään myös niitä vaikeita päätöksiä lopettamisen ja uuden aloittamisen suhteen. Burchard kiteyttää asian hienosti: kyse ei ole siitä, että jokin asia on sinulle väärä vaan siitä, että jokin asia ei ole sinulle TARPEEKSI OIKEA.

Jos olet tätä lukiessasi pyöritellyt päässäsi jotain tiettyä asiaa, saattaa se olla juurikin se juttu, mitä sinun tulisi seuraavaksi pohtia tarkemmin. On tärkeää identifioida, mikä saa sinut tylsistymään ja ennen kaikkea, mikä saa sinut syttymään, jotta voit aloittaa näiden tasapainottamisen tietenkin positiivisempaan suuntaan. Askelia voi ottaa hitaasti tai radikaalimmin, mutta pääasia on, että niitä otetaan.

Mieti, miten paljon enemmän saisit aikaan, jos syttyisit työstäsi, parisuhteestasi, asuinpaikastasi ja  harrastuksistasi? Ja ei - se ei ole mahdotonta saatikka liikaa vaadittu.

1494939673984.jpeg

 

Katso Brendonin video aiheesta täältä: https://www.youtube.com/watch?v=FZHOkxzW9cY

25 oppia elämästä
Taylorfilmsstyle-0001-1.jpg

Yrittäjänä ja valmentajana pohdin harva se päivä onnellisuuden anatomiaa, itsetuntemuksen nyansseja ja mahdollisesti hyödyllistä yleistietoa, jota valjastaa asiakkaidenkin käyttöön. Eilen täytin 25 vuotta ja synttäripäivilleni tavanomaiseen tapaan vetäydyin pitkälle ajatuksiini. Tein listan asioista, joita olen oppinut neljännesvuosisadan aikana. Tässä niitä nyt on kokonaiset 25, ei missään erityisessä järjestyksessä:

 1. 25-vuotiaana ei tiedä vielä hirveästi mitään ja se on ihan ok.
 2. Olemme todella psykofyysisiä olentoja. Hoida siis itseäsi sen mukaisesti.
 3. Se, että ei dokaa ei olekaan tylsää luostarielämää. On itseasiassa aika mukavaa voida hyvin.
 4. Naisella ei ole parasta ennen päivämäärää.
 5. On hyvin tärkeää määrittää, mistä itse pitää ja ei pidä. Kuka muu sen tietäisi?
 6. Mene metsään aina, kun voi. Ilman sitä kaljaa.
 7. Musiikilla voi säädellä omaa tunnetilaa.
 8. Jos sinä et pyykkää, ei pyykkää kukaan muukaan. 
 9. Melkein kaikesta voi tehdä kivempaa, kun kuuntelee jotain mielenkiintoisia samalla.
 10. Ja siis oikein käytettynä netti on parempi oppikoulu, kuin mikään yliopisto.
 11. Älä odota, että muut ovat vastuussa sinun onnellisuudestasi, menestymisestä tai mistään muustakaan. Ei edes poikaystävä tai äiti.
 12. Aikuismaailmassa on potentiaalisesti ihan samoja ongelmia, kuin yläasteella…
 13. …Ja siksi välillä ihmisiä parempaa seuraa on oma koira. 
 14. Sinusta tulee ne 5 ihmistä (tai koiraa), joiden kanssa vietät eniten aikaa. Katso siis ympärillesi.
 15. Energiatasoilla on väliä. Ja senkin hallinta on sinun omissa käsissäsi.
 16. Älä anna muille vain saadaksesi itse.
 17. Miehen miehisyys ei ole ikäkysymys.
 18. Yrittäjyys vaatii rohkeutta, rakkautta tekemiseen, innovatiivisuutta, konservatiivisuutta ja uhrilahjoja jumalille.
 19. Sinulla on ihan oikeasti vapaus valita, miten suhtaudut asioihin. Älä siis ole tunnereaktioidesi ja tapojesi orja.
 20. Kumppanin valintaan kannattaa panostaa kaikilla fyysisillä ja psyykkisillä soluilla. Sitäkään ei kannata tehdä kännissä.
 21. Jos jokin juttu ei toimi, poista se. Myös jäätelö auttaa.
 22. Kun epäilyttää, muista, että mikään ei ole ikuista. 
 23. Unelmien eteen kannattaa tehdä töitä ilmaiseksikin - mutta ei loputtomasti.
 24. ”Sitten, kun…”, on yksi pahimpia vihollisiasi.
 25. On ok, jos kaikki eivät ymmärrä sinun juttujasi.

Resonoiko mikään? Syvällistä perjantai-iltaa vaan kaikille!

 

1494939673984.jpeg

 

 

Aino PapinniemiComment
Haluaisitko oppia enemmän mielestäsi?
menestyvämieli.jpg

Päässä kiertävät ajatukset, sähköimpulsseina sinkoilevat käskyt pitkin kehoa, liskoaivojen tuoma mauste käyttäytymiseen ja muut mystiset asiat mielletään illallispöydässä monesti liian raskaiksi aiheiksi. Sellaista ainakin usein kanssaeläjien naamalta on pääteltävissä, kun avaan sanallisen arkkuni minua kiinnostavasta asiasta: mielestä. Onneksi avomieheni on kanssani samalla aaltopituudella ja keskustelumme heiluukin tanssijan tavoin aivojen saloista ihmiselon tarkoitukseen.

Vaikka fyysisen hyvinvoinnin rinnalle on maailmanlaajuisesti selkeästi nousemassa myös henkinen hyvinvointi ja suorituskyky, ei mentaaliasioista osata vielä keskustella keskimääräisesti rennosti, kansankielisesti ja tarkoituksenomaisesti. Tiesin siis osuneeni kultasuoneen noin vuosi sitten, kun keplottelin itseni Mind Coach® -certified trainer -kurssille, jossa mieltä käsiteltäisiin käytännönläheisesti tieteeseen nojaten. Kurssin kehittäjä Harri Gustafsberg (entinen poliisi Karhu-ryhmästä, kelatkaa mikä tausta ja pohja mielen valmentamiselle) onkin sittemmin ollut valtavassa nosteessa alan asiantuntijana.

Ilokseni kurssilla kouluttajina toimivat myös Jouni Puhakka ja Teemu Karppinen, joka on myös kolleegani kuntosali Voimalaitoksella. Kuten arvata saattaa, heidän kanssaan ihmispään toiminnasta keskustelu ei ollut pannassa, vaan jaoimme yhteisen ajatuksen siitä, että aiheesta olisi mahtavaa puhua enemmänkin. Tai kuten Teemu ilmaisi:

”Joku päivä mielestäkin pitäisi voida puhua, kuin puuron keitosta”.

Halu popularisoida mentaaliasioita synnytti idean, joka nyt vihdoin puhkesi kukaksi.

Perustimme nimittäin edellä mainitun kahden jäbän kanssa viime keskiviikkona uuden YouTube-kanavan nimeltään Menestyvä Mieli, jonka tarkoitus on nimenomaan auttaa katsojaa ymmärtämään oman pään sisällöstä, tavoista ja muista oleellisista menestyksekkään aivosolukon tekijöistä. Vaikka olen jo Mind Coachiksi kouluttanut, roolini on toistaiseksi antaa kokeneempien tehdä asiantuntijatyö ja hoitaa itse mm. kuvaaminen ja leikkaaminen.

Konkreettisia neuvoja, jotka perustuvat tieteeseen ja jossain määrin jopa hauskaan pakettiin kiedottuna paukkuu YouTubeen joka keskiviikko ja pyydänkin aiheesta kiinnostuneita katsomaan introjaksomme ja seuraamaan kanavaa. Tätä tehdään nyt nimittäin rakkaudella, tunteella ja taistolla!

Ihanaa pääsiäistä :)

 

 

PS: Kanava tehdään yhteistyössä 10.10.2018 Tampereella järjestettävän SUCCESSFUL MIND nimisen tapahtuman kanssa. Tapahtumassa esiintyviä koko Suomen tuntemia puhujia ja alan asiantuntijoita tulee vierailemaan myös meidän videoille, joten stay tuned!

 

1494939673984.jpeg

 

 

Aino PapinniemiComment